Zamknij

Ważne: Strona wykorzystuje pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej informacji można znaleźć w naszej "Polityce Cookies".

Apteka Lerchówka

Apteka czynna
od poniedziałku do piątku
od godz. 7.00 do 20.00

Porady

MAŁA CZARNA!!
KAWA POBUDZA I POPRAWIA KONCENTRACJĘ   PRAWDA

Kofeina zawarta w kawie działa pobudzająco na ośrodkowy układ nerwowy i w ten sposób pozwala uporać się z uczuciem zmęczenia. Poprawia koncentrację i spostrzegawczość. Ułatwia wykonywanie monotonnych zadań, bo przyspiesza reakcje na bodźce.
Kofeina blokuje receptory adenozyny , czyli neuroprzekaźnika informującego mózg o potrzebie snu. Dodatkowo zwiększa wydzielanie innych substancji w mózgu: dopaminy, serotoniny, adrenaliny,
nor-adrenaliny i acetylocholiny. Dzięki temu filiżanka kawy poprawia samopoczucie i nasila odczuwanie przyjemności.

WIĘCEJ KAWY RÓWNA SIĘ BARDZIEJ WYDAJNA PRACA   FAŁSZ

Spożywanie większej dawki kofeiny niż jest to zalecane, przynosi odwrotny skutek. Zbyt dużo kawy, a co za tym idzie kofeiny, może powodować pojawienie się uczucia lęku, niepokoju, podenerwowania, kłopotów z koncentracją i pamięcią.
Umiarkowana zalecana ilość kofeiny na dobę to około 300mg. Tyle właśnie zawierają 3-4 filiżanki parzonej kawy. Nie należy jednak zapominać, że źródło kofeiny to nie tylko kawa. Jest ona także w herbacie i napojach typu cola. Dużo kofeiny zawierają napoje energetyczne. Jeśli na co dzień często sięgamy po takie napoje , pojawia się mechanizm  tolerancji i z czasem uzyskanie tego samego efektu pobudzającego wymaga zażywania coraz większych dawek.

LEPIEJ PIĆ KAWĘ Z DODATKIEM MLEKA    PRAWDA

Badania naukowe dowiodły , że duże ilości kofeiny wpływają na wypłukiwanie wapnia i magnezu z organizmu. Oba te pierwiastki są nam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Budują tkankę kostną, biorą udział w przewodnictwie nerwowym, aktywują wiele enzymów. Dodatkowo magnez działa przeciwstresowo, wpływa na funkcję mózgu i spowalnia procesy starzenia. Jednak umiarkowane picie kawy powiązane z prawidłową dietą dostarczającą przynajmniej 800mg wapnia dziennie spowoduje powstanie osteoporozy. Prewencyjnie jeśli kawa to nasz ulubiony napój, warto wlać do filiżanki dwie łyżki mleka.

ZWIĘKSZA RYZYKO CHORÓB NOWOTWOROWYCH    FAŁSZ

Przeprowadzone na świecie badania naukowe nie udowodniły żadnego związku pomiędzy piciem kawy a zwiększonym ryzykiem wystąpienia choroby nowotworowej. Takiej zależności nie znaleziono również w odniesieniu do chorób układu krążenia. U osób wrażliwych na działanie kofeiny po spożyciu  kawy występuje nieznaczny wzrost ciśnienia tętniczego, podobno do wzrostu towarzyszącego niewielkiemu wysiłkowi fizycznemu. Zaleca się jednak , by osoby chorujące na nadciśnienie skonsultowały się z lekarzem, czy mogą sięgać po napoje zawierające kofeinę.




-----------------------------------------------
Marzena Rojek \"Moda na Zdrowie\" nr 06 czerwiec 2012